+359 2 9845118            noma@noma.bg
          
     
Новини

НОМА взе участие в кръгла маса на тема „Съвременните технологии в дейността на Агенция „Митници““

  30.09.2023 12:58

Мероприятието бе организирано от Агенция "Митници" на 28 септември 2023 г. и на него НОМА бе представена от зам. председателя на УС г-н Емил Дандолов. Акцентът бе върху представянето на резултатите от реализирания от агенцията проект „Надграждане на основните системи на Агенция "Митници" за предоставяне на данни и услуги – БИМИС (фаза 2)

Новите технологични решения, реализирани от АМ, са частна облачна архитектура (cloud architecture), трансгранично признаване на електронни идентичности за целите на митническата дейност и надграждането на склад за данни чрез business intelligence (BI) технологии за анализ на информация.

Митниците са сфера, която предполага висока степен на интеграция на ниво ЕС и дори на международно ниво в рамките на Световната митническа организация, заяви по време на кръглата маса заместник-директорът на Агенция „Митници“ Лъчезар Кръстев и допълни, че  това предполага и ускорено развитие на процесите по дигитализация.

Новите системи, разработени от Агенция „Митници“, са реално улеснение за бизнеса и осигуряват сигурност и бързодействие на процесите, като предстои да се синхронизират практиките, а общуването с митниците да стане напълно безхартиено