+359 2 9845118            noma@noma.bg
          
     
Новини

Среща на НОМА с Агенция Митници относно бъдещите реформи в митниците

  01.06.2023 10:02

На 30 май 2023 г., в ЦМУ на Агенция "Митници" бе проведена работна среща между представители на НОМА и дирекция "Последващ контрол". Акцентът в срещата бе предстоящата реформа в митниците и възможностите за оптимизиране на процеса по мониторинг на лицата със статус ОИО.

Г-жа Илияна Цоловска, директор дирекция "Последващ контрол", представи визията на Агенцията относно бъдещи промени в работата на митническата администрация, с които се цели както оптимизиране на тяхната дейност, така и облекчаване на административната тежест за икономическите оператори. Тези насоки са в унисон и с предложената наскоро от Европейската комисия концепция за реформа в митниците и разработването на нов Митнически кодекс на Съюза, като времевия хоризонт това да се случи е 2038 година.

Основните аспекти в презентацията на г-жа Цоловска бяха следните:

  • Дигитализация и автоматизация
  • Управление на риска
  • Роля на администрацията в търговията
  • Развитие на капацитета и структурна реформа
  • Обслужване на клиента с фокус засилване използването на опростени процедури

В края на срещата бе проведена дискусия по така представената визия за промени в системата на митническия контрол у нас, като имахме възможността да изразим както нашето положително отношение към тези идеи, така и притеснения относно тяхната практическа реализация и полезност за бизнеса.

Надяваме се подобни срещи да бъдат по-чести, с оглед на възможността да бъде представена и позицията на бизнеса в хода на подготовката на предстоящите промени, а не само да бъдем уведомявани за тях.