+359 2 9845118            noma@noma.bg
          
     
Новини

Промяна на името на Турция на „Türkiye“/„Republic of Türkiye“ и въздействие върху митническите документи

  13.10.2022 11:28

По-рано тази година турското правителство реши да промени името на държавата на „Republic of Türkiye / Türkiye“, което създаде несигурност по отношение на въздействието на решението върху органите на държавите-членки на ЕС и икономическите оператори на ЕС и необходимостта да се посочи новото име в митническата документация.

Независимо от факта, че официалната позиция на ЕС и съответните насоки все още се очакват и може да доведат до необходимостта от преразглеждане на правни текстове и споразумения между ЕС и Турция, ГД „Данъчно облагане и митнически съюз“ издаде информационна бележка относно използването на новото име. Тя има за цел да помогне чрез предоставяне на инструкции на митническите администрации на ЕС.

DG TAXUD обяснява, че турските власти вече са започнали да посочват „Türkiye“ в съответните части на доказателствата за произход и на сертификатите за движение, използвани както в преференциалната, така и в непреференциалната търговия, където трябва да се посочва името на държавата. В рамките на кратък период от време всички документи, издадени в Türkiye, ще носят само думата „Türkiye“. Същата промяна е приложима за доказателствата за произход, съставени от турския износител, като декларация върху фактура, декларация за произход и изявление за произход.

Турските власти поискаха терминът „Türkiye“ да се използва и върху доказателствата за произход и сертификатите за движение, както и търговските документи за митнически цели, издадени в държавите-членки на ЕС.

За да се избегне създаването на пречки пред потока на стоки между ЕС и Турция, DG TAXUD поиска от митническите администрации на държавите членки:
• да предприеме необходимите стъпки, за да гарантира, че тези документи няма да бъдат отхвърлени поради използването на новото име на държавата „Türkiye“;
• да осведоми националната бизнес общност за това искане за промяна от страна на Türkiye.

Моля, имайте предвид, че турските власти увериха, че турските митнически служби ще продължат да приемат доказателства за произход и сертификати за движение, носещи старото име, като се има предвид, че е необходимо време за адаптиране към тази промяна.