+359 2 9845118            noma@noma.bg
          
     
Новини

Великобритания отлага до 2022 г. проверките на вноса от ЕС след Brexit

  12.03.2021 16:52

Правителството е послушало бизнеса, който настоява за повече време за подготовка, за да се гарантират доставките, посочва министър Майкъл Гоув
   
    Правителството на Великобритания обяви, че ще отложи налагането на проверки след Brexit на вноса, идващ от Европейския съюз (ЕС), в опит да предотврати прекъсването на доставките това лято, предава Bloomberg.
   
    Великобритания няма да изисква фирмите да подават незабавно митнически декларации за всякакъв внос от ЕС до 1 януари 2022 г. вместо до 1 юли тази година, посочва в писмено изявление до парламента министърът на кабинета Майкъл Гоув.
   
    Граничните инспекции на хранителни продукти също ще бъдат забавени.
   
    „Послушахме бизнесите, които са убедени, че им е нужно повече време за подготовка“, казва Гоув и допълва, че правителството дава тежест на прекъсванията, причинени от пандемията.
   
    Отлагането удължава подхода на Великобритания за проверки на стоки, идващи от блока – най-големият ѝ търговски партньор, откакто страната приключи с процеса по напускане на ЕС в края на 2020 г. За разлика от това ЕС наложи пълен митнически контрол върху износа на Обединеното кралство за блока, което води до забавяне на пратките, загуба на приходи за бизнеса и спад в обема на товарните превози.
    Първоначалният априлски срок за фирмите да подадат допълнителни документи за хранителни продукти беше определен да съвпадне с повторното отваряне на британската икономика след блокадата заради коронавируса. Хотелиерският сектор обаче, както и логистичният бизнес, предупреждават, че новите формалности могат да доведат до недостиг на продукти. Така фирмите няма да попълват тези документи до октомври, посочва Гоув.
    "Бизнесът по веригата на доставки на храни ще въздъхне с облекчение", казва Шейн Бренан, главен изпълнителен директор на Федерацията на студената верига. "Гарантирането, че магазините, ресторантите и кафенетата разполагат с необходимите доставки, ще бъде жизненоважна част за подпомагането им да отговорят на непредсказуемо търсене от страна на клиентите", допълва той.
   
    Индустрията за превоз на товари също има съмнения относно готовността на Обединеното кралство да извършва инспекциите на животински продукти навреме за първоначалния краен срок – 1 юли. Тези проверки ще влязат в сила през януари 2022 г.
   
    Съоръженията в Довър и Кент едва ли ще бъдат готови, въпреки че решението за отлагане е удар върху конкурентните пристанища Тилбъри и Хъмбър, които са изградили нужните съоръжения.

 

Източник: investor.bg