+359 2 9845118            noma@noma.bg
          
     
Новини

В гр. Свищов се проведе първото у нас Национално ученическо състезание по "Митнически и данъчен контрол"

  22.02.2017 13:02

Поредното национално ученическо състезание по икономика, което организира Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, предизвика 210 ученици от 22 училища в страната. В 19-то издание на средношколската надпревара, което се проведе в пет направления, участваха ученици от Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Дупница, Козлодуй, Левски, Полски Тръмбеш, Плевен, Разград, Русе, Свищов, Силистра, София, Стара Загора, Търговище и Хайредин.

За пръв път у нас бе организирано и състезание в направление „Митнически и данъчен контрол”. Състезателите от направление „Митнически и данъчен контрол” бяха поставени в реална среда и се превъплатиха в ролите на митнически и данъчни инспектори. В първото задание те трябваше да извършат проверка на една вносна операция – фирмата-вносител доставя 3 вида натурални сокове от Чили с контейнер през пристанище Варна- Запад. Преглеждайки представените документи (международна фактура, коносамент и сертификат EUR.1) те трябваше да установят правилното оформяне на подадената от вносителя митническа декларация. На участниците в състезанието бяха предоставени и резултатите от извършена фактическа проверка на контейнера относно вида и количеството на внасяните стоки. Въз основа на контролните си действия, екипите установиха извършването на две нарушения от страна на фирмата-вносител – митническа контрабанда и митническа измама с цел избягване заплащането на вносни митни сборове. Като краен резултат шестте участващи екипа оформяха акт за установяване на митническо нарушения и описваха какви санкции трябва да бъдат наложени на фирмата-вносител. В ролята си пък на данъчни контрольори, средношколците трябваше въз основа на предоставена им информация относно дейността на фирма „Х”, да опишат какви проверки биха извършили за да удостоверят правомерността на декларирани разходи от фирмата за предоставени й транспортни услуги от друга фирма.

Освен за 1, 2, 3 място, беше присъдена и специална награда за креативност от Националната организация на митническите агенти (НОМА).

Специална награда на НОМА:

Екип №1 с ментор Анита Димитрова – IV курс, спец. СФК:

Стефани Мийкова и Петър Дойнов от ТГ – Стара Загора

Абибе Мустафа от ПГИ – Разград