+359 2 9845118            noma@noma.bg
          
     
Новини

Унифициране от 1 юли 2017 г. на данъчната система в Индия чрез въвеждане на общ данък върху стоките и услугите (GST)

  27.04.2017 13:01

ОТ

ПОСОЛСТВОТО В ДЕЛХИ

ОТКРИТА

ОБИКНОВЕНА

 Изх. № Ив-02-406/ 26.04.2017 г.

 Kъм наш № Ив-02-674/ 08.08.2016 г.

 ДО     

 МИ – ВИП, ИПН

 МВнР – ГДДО, ВИО, ААО 

 КОПИЕ:

ИАНМСП, БТПП, БСК, АИКБ, КРИБ

 Относно: Планира се унифициране от 1 юли 2017 г. на данъчната система в Индия чрез  въвеждане на общ данък върху стоките и услугите (GST) в цялата страна 

 Индийското правителство, начело с премиера Нарендра Моди, е в процес на подготовка за въвеждане на най-голямата данъчна реформа в историята на страната, която има за цел да  въведе еднакви данъчни ставки във всички индийски щати. Това означава над един млрд. потребители във 29 щата в Индия, говорещи 22 официални езика и 9 млн. юридически лица, опериращи в различни сфери на бизнеса да бъдат обединени в един общ пазар чрез въвеждането на т.н. схема за данъците върху стоките и услугите GST (Goods and Services Tax).  Целта на мярката, която предстои да бъде въведена от 1 юли 2017 г. или близо 10 години след като бе предложена от партията Индийски национален конгрес, е да се улесни търговията и се уеднаквят данъците, като по този начин ще се насърчи събираемостта им и ще се създадат благоприятни условия за развитие на местната икономика, търговия и инвестиции. Планираните данъчни промени станаха популярни в Индия с лайтмотива „една нация – една данъчна система“.

Към момента стоките и услугите в Индия се облагат с различни ставки в отделните щати, многократно на различните етапи от производство, както и при придвижването им (логистиката) между отделните щати, като по този начин се получава натрупване на данъчна тежест, включително  върху начислени на по-ранен етап данъци. 

От 1 юли 2017 г. новите данъчни ставки в Индия се предвижда да бъдат начислявани  на финалния етап при продажбата, което ще даде възможност на производителите по-лесно да възстановяват данъчен кредит и ще намали възможностите за корупция.

Въвеждането на единно GST в Индия ще доведе до създаването на една от най-големите в света зони за свободна търговия, с население от над 1,3 млрд. души, което е повече от населението на САЩ, Европа, Канада и Австралия, взети заедно и която ще включва 29 отделни щата или повече от държавите в ЕС.

Новите данъчни ставки ще заменят общо 17 съществуващи понастоящем данъци на централно и щатско ниво, като по този начин ще доведат до хармонизиране на непреките данъци в цялата страна.

За въвеждането на новия данъчен режим, индийското правителство е предвидило 435 млн. щат. долара за петгодишен период, които ще бъдат използвани за изграждането на обща счетоводна система, а повече от 61 000 държавни чиновници ще преминат курс на обучение за нейното използване. Софтуерното осигуряване е възложено на една от най-големите индийски IT компании – Infosys Ltd.

Новата единна данъчна система ще се състои от четири основни ставки: 5%, 12%, 18% и 28%, като по предварителни данни се очаква  около 50%  от основните стоки в инфлационната потребителска кошница да не бъдат обект на облагане или да бъдат облагани с най-ниската ставка от 5%, като защитна мярка за социално слабите потребители. В същото време луксозните стоки, като например тютюна, алкохола, луксозните коли и др. ще бъдат подложени на най-високата данъчна ставка.

Въвеждането на новата данъчна система ще доведе до първоначални сътресения за индийския бизнес като разходи  по въвеждане на софтуерни продукти и обучение на персонала, както и нарушения на дейността. В дългосрочен план обаче, създаването на унифициран пазар ще улесни икономическите дейности, ще насърчи производството, ще стимулира търговията и логистиката между отделните щати и се очаква да доведе до спад в цените на редица стоки и услуги, както и ще спомогне за по-голяма събираемост на данъците. Правителството се надява опростената и единна данъчна система да направи Индия по-привлекателна за инвеститорите и да подобри позициите на страната в класацията на Световната банка, където понастоящем Индия се нарежда на 130 място сред общо 160 държави по показателя – „облекчени условия за бизнес“.

Планираното въвеждане на единна данъчна система върху стоките и услугите (GST) в Индия се очаква да  срещне известна съпротивата в отделни индийски щати, тъй като това ще намали значително техните директни финансови постъпления и ще увеличи финансовата им зависимост от централното правителство.

Унифицирането на системата на непреките данъци в страната е поредната инициатива на настоящото индийско правителство в посока стимулиране на бизнеса, насърчаване на икономиката и привличане на повече чуждестранни инвестиции.

Стъпка в тази посока е и лансираната през настоящата седмица идея на премира Моди  за промяна на 150-годишната традиция финансовата година в Индия  да започва от началото на април и да приключва в края на март следващата година. Идеята за унифициране на финансовата година с календарната (от януари до декември), която се планира от индийското правителство, се базира както  на необходимостта от по-добро планиране на селскостопанските субсидии от бюджета, в зависимост от мусонните валежи и  реализирания добив на селскостопанска продукция, така и на желанието да се създадат допълнителни условия за  улесняване на  чуждестранните компании, функциониращи на индийския пазар и насърчаване на притока на чужди капитали в страната.

 Изготвил:    Илия Деков, съветник, ръководител СТИВ-Делхи

 Одобрил:     Петко Дойков, посланик

 

*Източник: NSBS – The Bulgarian Association for Freight Forwarding, Transport and Logistics